Infertilitatea – episodul 1

Infertilitatea este o luptă grea. Este o luptă psihică, mai mult decât fizică. Este o luptă cu tine, cu societatea.

Infertilitatea înseamnă durere, dar nu fizică. Te doare când cineva apropiat ție te anunță că va avea un copil. Ești bucuroasă pentru ei, dar durerea ta umbrește bucuria ce o simți pentru prietena ta.

Infertilitatea este o luptă cu societatea care caută mereu vinovați. Nimeni nu e vinovat că nu e fertil, că nu e suficient de fertil sau că are nevoie de ajutor pentru a deveni fertil. Fertilitatea nu ține de sex, poate fi el, poate fi ea, pot fi amândoi.

Infertilitatea este o problemă de cuplu, de la banala discuție cu medicul, la analize, la ținutul de mână în timpul procedurilor, la plânsul în mașină când testul este iarăși negativ.

De prea multe ori nu discutăm despre asta. Nu discutăm în cuplu, pentru că ne doare. Nu discutăm cu prietena apropiată, pentru că nu vrem să o încărcăm cu problemele noastre sau pentru că, pur și simplu, ne-am săturat să ne plângem. Nu discutăm cu familia, pentru că simțim că nici ei nu înțeleg, doar ei deja au copil, nu?!? De multe ori, e dureros să auzi în continuu: “o să se întâmple, ai răbdare!”, “nu e momentul acum”.

Întrebarea dureroasă de sărbători sau la orice întâlnire cu familia: “voi când faceți un copil?”, devine din ce în ce mai apăsătoare, mai greu de suportat fără să izbucnești în lacrimi. Și începi să eviți întâlnirile cu ei, zilele de naștere, Crăciunul, Paștele.

Lupta cu infertilitatea durează ani de zile. Ce înseamnă 1 an când îți dorești un copil? Înseamnă 12 menstruații, înseamnă 12 teste negative de sarcină, înseamnă 12 zile triste rău, înseamnă 12 plânsete de durere.

Nu știu cine are nevoie să audă asta azi, dar:

  • Ești puternică!
  • Ești minunată!
  • Ești iubită!
  • Meriți să fii fericită!

Infertilitatea este tratabilă, încet, dar sigur. Lupta este grea și dureroasă, și lasă urme în timp! Dar rezultatul muncii voastre este minunat!

Cu drag,

O mamă imperfectă ce a luptat cu infertilitatea

Photo cover from unsplash.com

Published by Lavi MamaChilli

Happiness is homemade. Mom of two amazing boys. Yes, they are twins. Happy wife, happy life. :)

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started